23 stycznia 2014

Przebudowa budynku biurowo-socjalnego szkółki leśnej w Klosnowie

Pół dnia omawiania i zastanawiania się nad nazwą inwestycji. Jedna zmiana do wniosku o warunki zabudowy, żeby przypadkiem urząd nie odrzucił projektu. A budyneczek malutki. Blisko torów, w lesie.
Na miejscu całkiem sympatyczny, choć duży budynek. Drewniany, ładny, ale latka lecą. Program użytkowy się zmienił, niepotrzebne m2 generują niepotrzebne koszty. Duża świetlica out, część biurowa za duża, socjal do zmniejszenia.


 

 Kombinacje alpejskie jak to nazwać, bo wyburzamy właściwie cały budynek poza piwnicą. Stanęło na przebudowie z częściową rozbiórką. Pudło. Na etapie koncepcji dostawiamy wejście na słupach poza obrysem istniejącego obiektu. Jak nic zahaczę ten szczegół w urzędzie. Zmiana wniosku - przebudowa i rozbudowa z częściową rozbiórką. Teraz można skupić się na szczegółach.

 Zadaszone wejście przez wiatrołap prowadzi do holu. Wejście do szatni "brudnej" z samego wiatrołapu. Z szatni "brudnej" do "czystej" przechodzimy przez pomieszczenie higieniczno-sanitarne z natryskami, ustępem, umywalnią i suszarnią odzieży. Z uwagi na to, że od lat prace zlecone w szkółce wykonują tylko kobiety rezygnujemy z projektowania szatni dla mężczyzn. Z holu dostępne są dwa ustępy, jadalnia, biuro, magazynek, pomieszczenie sprzątaczki i zamknięta klatka schodowa do piwnicy. W piwnicy tylko pomieszczenie techniczne i magazyn oleju. Ogrzewanie kombinowane, bo obiekt w dużej części użytkowany będzie tylko sezonowo. Olej, powietrzna pompa ciepła. Solary nie wchodzą w rachubę, bo obiekt stoi zasłonięty od południa dosyć wysokim lasem. 
Architektura prosta. Miało być regionalnie, dużo drewna. Ale w trakcie prac nad elewacją czasy dzisiejsze przebiły tradycję. Tak jak i wymogi dostosowania obiektu dla niepełnosprawnych. Stąd pochylnia. Co do materiałów - sporo drewna, blachodachówka w grafitowym kolorze, biały i szary tynk. Żadnych szaleństw, bo to tylko zaplecze socjalno-biurowe. Ale takich projektów mam najwięcej. Perełki zdarzają się baaardzo rzadko. A realizacje tych perełek zgodnie z projektem chyba ... się jeszcze nie zdarzyły ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz